Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

To Πείραμα του Ερατοσθένη

Με αφορμή τη συμμετοχή μας στο Πείραμα του Ερατοσθένη   (http://www.eratosthenes.eu/spip/ ) οι μαθητές των τμημάτων Ε2 και ΣΤ1 πραγματοποιούν τις δικές τους εργαστηριακές παρατηρήσεις.

Προετοιμασία

Παρακολουθήσαμε αρχικά ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο σχετικά με τον Ερατοσθένη και το περήφημο Πείραμά του.Στη συνέχεια βρήκαμε το δικό μας γνώμονα


και τα απαραίτητα εργαλεία
μολύβι
κόλλα Α3

ρολόι

Μέτρο
Παρατήρηση

Τώρα ήμασταν έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε τη μέτρηση.
Μια μέρα με ηλιοφάνεια ( κάτι που δεν ήταν και πολύ εύκολο να πετύχουμε!) βγήκαμε στην αυλή με το γνώμονα , ένα χαρτί Α3 , μολύβι , το μέτρο και ρολόι.

131,4


131 εκ.
Οι σκιές μας μικραίνουν!!!


129,4εκTo πετύχαμε !!!!

Ε!! Οι ακτίνες είναι όντως παράλληλες!!!

Οι σκιές μας μεγαλώνουν!!!!

Ξεκινήσαμε να μετράμε από τις 11: 45 το μήκος της σκιάς του γνώμονα κάθε 3 περίπου λεπτά. Παρατηρήσαμε ότι η σκιά κάθε φορά ήταν και λίγο κοντύτερη. 
Στις 12 : 11 το μήκος της σκιάς ήταν 129,4 εκ. Ξαφνικά στις 12 :15 το μήκος της σκιάς έγινε 130 εκ. Από κει κι έπειτα το μήκος όλο κι μεγάλωνε. Αυτό μας έδειξε ότι στις 19/12/2014 στη Λάρδο ο ήλιος φτάνει στο ψηλότερο σημείο του στις 12:11 και τότε η σκιά έχει το μικρότερο μήκος της.
Τη μέτρηση αυτή μαζί με το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της περιοχής μας στείλαμε στη σελίδα του Προγράμματος , όπου καταγράφηκε η γωνία που σχηματίζεται.


Τώρα πρέπει να περιμένουμε κάποιο άλλο σχολείο στον κόσμο να ανακοινώσει τη δική του μέτρηση για να δούμε την απόσταση μεταξύ μας , αλλά και να υπολογίσουμε την περίμετρο της Γης....
Αναμένοντας....
Μέχρι τότε δείτε τη σελίδα μας στον Ερατοσθένη. Είμαστε κι εμείς μέρος ενός παγκόσμιου πειράματος!!!

http://www.eratosthenes.eu/spip/spip.php?article1283Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου