Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Κατασκευή τηλεσκόπιου


κατασκευή τηλεσκόπιου

Στα πλαίσια του προγράμματος e-twinning " Υπέροχοι Άνθρωποι" οι μαθητές του Στ1 μελέτησαν την προσωπικότητα και το έργο του Γαλιλαίου. Μία από τις δράσεις τους ήταν και η κατασκευή τηλεσκοπίου. Πραγματικά εντυπωσιακό!

Έγιναν κι άλλα όμορφα πράγματα... τα οποία, όμως, θα παρουσιαστούν στη συνέχεια.
Υπομονή !!!

Με το τηλεσκόπιο ο Γαλιλαίος κατάφερε να αποδείξει την ορθότητα του ηλιακού συστήματος, όπως το είχε παρουσιάσει ο Κοπέρνικος, σύμφωνα με τον οποίο στο κέντρο βρίσκεται ο Ήλιος. Παρατήρησε τους δορυφόρους του Δία, το πραγματικό σχήμα του Κρόνου, δηλ. πεπλατυσμένο εξαιτίας των δακτυλίων του, τις φάσεις της Αφροδίτης και της Σελήνης.
Εεε δεν είναι και λίγα... Δεν είναι περίεργο που ο Γαλιλαίος θεωρείται ο Πατέρας της Σύγχρονης Αστρονομίας.

Χάρη στην τελειοποίηση του τηλεσκοπίου, ο Γαλιλαίος παρατήρησε τις φάσεις της Σελήνης και από αυτό συμπέρανε ότι η Γη γυρίζει, κάτι που τάραξε τους κύκλους της εκκλησίας καθώς και των αριστοτελικών, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί αιρετικός.Μέχρι τότε ίσχυε ο λόγος του Αριστοτέλη ότι η Γη δεν γυρίζει και ότι βρίσκεται στο κέντρο, καθώς δεν είχε αντικρουστεί με αποδείξεις. Είναι γνωστό άλλωστε πως πρώτος ο Γαλιλαίος εισήγαγε την επιστημονική παρατήρηση μέσω δοκιμών και πειραμάτων.
Θελήσαμε , λοιπόν, να δείξουμε τη σύγκρουση αυτή των "τιτάνων" γι' αυτό και ετοιμάσαμε ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζουμε την 1η νίκη του Γαλιλαίου έναντι του Αριστοτέλη.Ακολουθεί κι άλλη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου