e-twinning - Υπέροχοι Άνθρωποι

Το σχολείο μας, ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-twinning, θέτοντας έτσι τα θεμέλια, ώστε οι μαθητές μας να αναπτυχθούν σε υπεύθυνους, ενεργούς πολίτες που δρουν, αλληλεπιδρούν και συμμετέχουν στις εξελίξεις.
Οι δράσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι ενδιαφέρουσες κι απαιτητικές.Για το λόγο αυτό θέλουμε όλους εσάς, γονείς και μέλη της ευρύτερης κοινότητας, υποστηρικτές και θερμούς οπαδούς της προσπάθειάς μας αυτής.
Ο σύνδεσμος που ακολουθεί σας μεταφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του  e-twinning. Εκεί ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να πληροφορηθεί τους σκοπούς και τους στόχους του συγκεκριμένου προγράμματος, τις δράσεις των σχολείων-μελών αλλά και να αναζητήσει τη δράση των μαθητών του σχολείου μας.


http://www.etwinning.gr/
http://www.etwinning.gr/

 H Αφίσα μας 

ΣΤ1

1η προσωπικότητα  -Άννα Φρανκ

Οι εργασίες για την πρώτη προσωπικότητα που επιλέξαμε να ασχοληθούμε στα πλαίσια του προγράμματος e-twinning,  με θέμα "Υπέροχοι Άνθρωποι" έφτασαν στο τέλος τους.
Μία τελευταία εκκρεμότητα... να σας την παρουσιάσουμε!!!

1η ομάδα : καλλιτέχνες



2η ομάδα : ιστορικοί



3η ομάδα: παρουσιαστές



4η ομάδα : ηθοποιοί


Τώρα μπορούμε να συνεχίσουμε στη 2η προσωπικότητά μας, τον Γαλιλαίο.  

2η προσωπικότητα Γαλιλαίος


κατασκευή τηλεσκόπιου


Στα πλαίσια του προγράμματος e-twinning " Υπέροχοι Άνθρωποι" οι μαθητές του Στ1 μελέτησαν την προσωπικότητα και το έργο του Γαλιλαίου. Μία από τις δράσεις τους ήταν και η κατασκευή τηλεσκοπίου. Πραγματικά εντυπωσιακό!

Έγιναν κι άλλα όμορφα πράγματα... τα οποία, όμως, θα παρουσιαστούν στη συνέχεια.
Υπομονή !!!

Με το τηλεσκόπιο ο Γαλιλαίος κατάφερε να αποδείξει την ορθότητα του ηλιακού συστήματος, όπως το είχε παρουσιάσει ο Κοπέρνικος, σύμφωνα με τον οποίο στο κέντρο βρίσκεται ο Ήλιος. Παρατήρησε τους δορυφόρους του Δία, το πραγματικό σχήμα του Κρόνου, δηλ. πεπλατυσμένο εξαιτίας των δακτυλίων του, τις φάσεις της Αφροδίτης και της Σελήνης.
Εεε δεν είναι και λίγα... Δεν είναι περίεργο που ο Γαλιλαίος θεωρείται ο Πατέρας της Σύγχρονης Αστρονομίας.

Χάρη στην τελειοποίηση του τηλεσκοπίου, ο Γαλιλαίος παρατήρησε τις φάσεις της Σελήνης και από αυτό συμπέρανε ότι η Γη γυρίζει, κάτι που τάραξε τους κύκλους της εκκλησίας καθώς και των αριστοτελικών, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί αιρετικός.Μέχρι τότε ίσχυε ο λόγος του Αριστοτέλη ότι η Γη δεν γυρίζει και ότι βρίσκεται στο κέντρο, καθώς δεν είχε αντικρουστεί με αποδείξεις. Είναι γνωστό άλλωστε πως πρώτος ο Γαλιλαίος εισήγαγε την επιστημονική παρατήρηση μέσω δοκιμών και πειραμάτων.
Θελήσαμε , λοιπόν, να δείξουμε τη σύγκρουση αυτή των "τιτάνων" γι' αυτό και ετοιμάσαμε ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζουμε την 1η νίκη του Γαλιλαίου έναντι του Αριστοτέλη.Ακολουθεί κι άλλη...

Μας ενθουσίασε το γεγονός ότι ο Γαλιλαίος μπορούσε να βλέπει το σύμπαν κι έτσι αποφασίσαμε να βλέπουμε κι εμείς καθημερινά τους πλανήτες με τον ήλιο πάνω από τα κεφάλια μας ...στην κυριολεξία !!!
Επιδοθήκαμε, λοιπόν, με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, στην κατασκευή πλανητών κάτι το οποίο δεν ήταν εύκολο, καθώς ο βροχερός καιρός δυσκόλεψε και καθυστέρησε πολύ το έργο μας. ( δεν στέγνωνε με τίποτα η αλευρόκολλα!!!)
Το αποτέλεσμα όμως, μας δικαίωσε και μας κατέπληξε!!



 
Τελικά στέγνωσαν...






2η νίκη   Πτώση Σωμάτων


3ος Υπέροχος Άνθρωπος        Ερατοσθένης


Ποιος είναι ο μεγάλος αυτός Έλληνας επιστήμονας που κατάφερε να υπολογίσει την περιφέρεια της Γης παρατηρώντας ένα φαινόμενο, που για όλους τους άλλους ανθρώπους ήταν απλώς κάτι το "δεδομένο";Ας τον μελετήσουμε!!!

 Πένταθλο....

μα τι πολύπλευρη προσωπικότητα... Γιατί τον ονόμαζαν Πένταθλο;
γιατί, όπως ο αθλητής του πένταθλου καταπιάνεται και διαπρέπει σε 5 αθλήματα, έτσι κι ο Ερατοσθένης αποτέλεσε ξεχωριστή μορφή σε πολλούς τομείς. Το "προσωνύμιο" , λοιπόν, αυτό τόνιζε το εύρος του ταλέντου του.
Υπήρξε 
- Μαθηματικός
- Αστρονόμος
- ποιητής !!!!!!!!
- Γεωγράφος
Με τι να ασχοληθούμε πρώτα....
πφφφ πολύ δουλειά!
  • Ο Μαθηματικός Ερατοσθένης
Στο μάθημα των μαθηματικών, ήδη μιλήσαμε ια τους πρωτους αριθμούς και είδαμε πως ο Ερατοσθένης με έναν απλό τρόπο μας βοήθησε να βρούμε τους πρώτους αριθμούς μέχρι το 100. Με το γνωστό σε όλους μας πια ΚΟΣΚΙΝΟ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ



Πρώτα το αναπαραστήσαμε στον πίνακα...
στη συνέχεια το αναπαραστήσαμε και στο χαρτόνι


  • ο Γεωγράφος
Ο Ερατοσθένης υπήρξε ο πρώτος που κατασκεύασε ένα χάρτη παγκόσμιο του τότε γνωστού κόσμου, βασιζόμενος στις γεωγραφικές γνώσεις της εποχής εκείνης. Κάτι τέτοιο προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε κι εμείς!!!
  • Ο Αστρονόμος
στη συνέχεια, αφού διαβάσαμε ότι αυτός ήταν που υπολόγισε με αξιοθαύμαστη ακρίβεια την κλίση του άξονα της Γης (23 ° 51' 15'' ), παιδευτήκαμε να το κατασκευάσουμε και αυτό!!!
Μετά από πολλές προσπάθειες τα καταφέραμε...
 
α
  • Ο Επιστήμονας
Το Πείραμα του Ερατοσθένη
Έτσι είναι πλέον γνωστό σε όλο τον κόσμο, η μέτρηση της περιφέρειας της Γης από τον Ερατοσθένη, με μοναδικά του μέσα τη γεωμετρία, τον Ήλιο, το φως και τη σκιά και ... φυσικά το μυαλό του!!!
Σύμφωνα με το περιοδικό Physics World , η μέτρηση αυτή αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα πειράματα στην ιστορία της Φυσικής. (δημοσίευση στην εφημερίδα Ν.Υ.Τimes, 25 Σεπτεμβρίου 2002)
Πιστοί και μεις στην κορυφαία αυτή προσωπικότητα, ακολουθήσαμε τα βήματά του και πραγματοποιήσαμε τις δικές μας μετρήσεις βασιζόμενοι στην μέθοδο του Ερατοσθένη. Οι μετρήσεις ήταν πολλές και ευτυχώς πάντα βρισκόταν ένα άλλο σχολείο , σε μια άλλη χώρα, να μας βοηθήσει να υπολογίσουμε ακριβέστερα και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον την περιφέρεια της Γης!!!
 
 
Τόσο πολύ μας άρεσε ο Ερατοσθένης, που αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε και σε μια άλλη eTwinning ομάδα, που ασχολείται αποκλειστικά με τον Ερατοσθένη και το πείραμά του!
Τέλος, με την παρακάτω παρουσίαση θέλουμε να σας παρουσιάσουμε, με συνοπτικό βέβαια τρόπο ό,τι μάθαμε και αξίζει να σας μεταφέρουμε! Δείτε το!!!


Υπέροχοι Άνθρωποι .... τέλος!!!!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου